Livsnjutare, se hit!

Snart är det helg, låt den gå i sinnenas tecken och skäm bort dig riktigt ordentligt!

Tänk om du kan förfina dina egna upplevelser och därmed ger dig själv mer njutning, öka din sinnlighet och kärlek till livet.

Var nyfiken och utforska dig själv och se hur det känns!! Utmana dig att ta några riktigt djupa andetag, stilla dig då och då, öppna dig för nytt, se livet lite som igenom barnaögon!

Här kommer några tips om hur du kan öka din medvetenhet, känner att du tillför dig energi, skönhet och att du verkligen tar hand om dig, på djupet!

Here we go:

Synsinnet:  Vårt öga är byggt som en kamera. Pupillen styr mängden ljus som kommer in i ögat, och linsen fokuserar ljuset på näthinnan baktill i ögat. Näthinnan innehåller över 100 miljoner ljuskänsliga receptorer – stavar – och sex miljoner receptorer – tappar – som uppfattar rött, blått och grönt ljus, vilka tillsammans skapar alla de färger som vi känner.

Så titta på något som fångar din uppmärksamhet, tar några andetag och se, verkligen se det som du har fastnat för. Är det en blomma, en kopp, dina ögon? Utforska med nyfikenhet, färg och form, mönster och allt du SER

DSC03180

 

Luktsinnet: Luktsinnet är speciellt, eftersom nerverna från näsan löper direkt till ett primitivt område i hjärnan, som kallas limbiska systemet. Det har med basala känslor som rädsla, sexualdrift och hunger samt minnet att göra. Det är troligen därför dofter ofta utlöser minnen och starka känslor i högre grad än andra sinnesintryck.

Upptäck dofter – när du rör dig – tar ett medvetet andetag och öppna dig för lukter. Kanske kaffet du dricker, luften du andas in, någon kudde som ligger på soffan. Andas in lukten – och försök att bara observera, inte värdera!

Hörseln: Hörselintryck uppstår, när örats flimmerhår omsätter tryckvågor i luften till ljud. Örats och hjärnans uppgift är att omsätta vågornas storlek och frekvens till olika ljudstyrkor och toner och samtidigt beräkna varifrån ljudet kommer. Ljudkällans lokalisering beräknas utifrån tidsskillnaden i ljudens ankomst till öronen. Vi kan uppfatta skillnader på ned till 1/10000 av en sekund.

Vad är det du hör? Fågelkvitter, kylelement, musik, dina andetag, hur låter de? Öppnar dig för ditt eget utforskande, lyssna i medvetenhet.

Smaksinnet: Smaklökar på tungan innehåller receptorer, som reagerar på molekylerna i maten. Vi har cirka 10000 smaklökar med omkring 1000 receptorer vardera. I princip kan vi därmed känna igen tio miljarder olika smakintryck. I själva verket är vi inte särskilt bra på att skilja mellan olika smaker, och smaksinnet är väldigt beroende av luktsinnet.

Ta en tugga av något (gärna med handen, utan bestick) som du vill utforska och stäng dina ögon. Låt kanske maten smälta i din mund, rikta din uppmärksamhet mot vad det är du upplever, hur det känns och hur det smakar. Försök att inte jämföra utan smaka med ett barns perspektiv. Är det mjukt, strävt, bitter?

IMG_20171016_090102_183

Känseln: Sinnet skickar information till hjärnan om det som är i omedelbar kontakt med kroppen, det vill säga tryck, drag och rörelse samt temperatur och smärta. Det sker med hjälp av receptorer, som sitter överallt i huden – i synnerhet på fingrarna, på fötterna och i ansiktet – och lite färre i de inre organen. Känseln hjälper oss att undgå skador och till exempel anpassa vår klädsel till temperaturen omkring oss.

Känn och andas med din hy. Vad är det du upplever i dina celler? Hur känns dina fötter, egentligen? Smek över dina händer, finger efter finger, handflatan och känn hur det känns, utforskande och icke värderande, blunda gärna när du gör det.

Fakta Källa: Illustrerad Vetenskapen

 

Och du:

Önskar dig en härlig helg, fylld med sinnlighet, medvetenhet och njutning. När du ökar din medveten närvaro, skärper dina sinnen, ökar du även din intuition, din inre röst!

Du vet väl att övning gör mästaren??

kerstin-81